Dubbele lezing: Pensioenpijn en de Europese Unie en de toekomst van de Euro op 6 november 2019

Pensioenpijn

Met onze pensioenen is het al jaren lang tobben. De pensioentoezeggingen zijn op alle fronten drastisch achteruit gegaan. Inmiddels dreigen op korte termijn nominale kortingen. Er is sinds kort een papieren ‘pensioenakkoord’ tussen minister van Sociale Zaken en vakbonden tot stand gekomen, maar het is vooralsnog volstrekt onduidelijk wie voor de kosten opdraait. Zelfs de verplichte deelnemers bij de bedrijfstakpensioenfondsen zijn nooit geraadpleegd. Hoe lang nog voordat het pensioenstelsel definitief op de klippen loopt? En hoe dan verder? Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange, voormalig voorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen en Eerste Kamerlid, gaat uitgebreid op de problematiek in.

De Europese Unie en de toekomst van de Euro

De Europese Unie (EU) is momenteel een muntunie met de euro als eenheidsmunt. Die muntunie staat onder zware druk. Geluiden over een volgende monetaire crisis klinken steeds luider. Veel deskundigen zijn van mening dat de euro als eenheidsmunt niet veel langer houdbaar zal blijken te zijn. Ook het voortbestaan van de EU spreekt bepaald niet langer vanzelf. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert tot elke prijs de euro te handhaven en heeft zelfs het wapen van de negatieve rente ingezet. De consequenties voor de koopkracht en voor de Nederlandse pensioenen zijn enorm. Hoe houdbaar is de huidige situatie?  Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange, voormalig Senator, geeft zijn kritische visie op deze ontwikkelingen.

Praktisch:
Datum: woensdag 6 november 19.30 uur
Locatie: Kefirboerderij de Annahoeve, Broerdijk 10, 1679 GK Midwoud, zaal op de 1e verdieping, er is helaas geen lift.
Toegang: € 10,– graag contant en gepast ter plaatse.
Aanmelden: mail naar lezing @ ziggo.nl graag met je telefoonnummer erbij (spaties weglaten in het emailadres).
Meer informatie: tel. 06 57 33 77 55

Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange studeerde wis-, natuur- en sterrenkunde aan de UvA en promoveerde in de Theoretische Chemie in Bristol, UK. Hij is emeritus hoogleraar fysische chemie en chemische fysica aan zowel de UvA als de VU. Zijn research betreft atmosferische chemie en fysica, en magnetische resonantie, alsmede het ontwikkelen van complexe fysische modellen. Zijn onderzoek is vastgelegd in enige honderden publicaties. Hij is tot op de huidige dag actief in wetenschappelijk onderzoek. In de periode 2011-2015 was hij als een van de zeer weinige bèta’s lid van de Eerste Kamer.

Professor Kees de Lange