Gezonde vetten

Er zijn twee soorten vetten: gezonde en ongezonde

Jarenlang is ons verteld dat vet ongezond is en dat we er matig mee om moeten gaan.  Dit verdient een nuance, want er zijn gezonde en ongezonde vetten.

Gezonde vetten zijn een geweldige bron van energie. Ze bevorderen een soepele hormoonhuishouding. Gezonde vetten zijn: avocado, palm- en kokosolie, olijfolie, roomboter, rundvlees, varkensvlees, kip en eendenvet.

Dierlijke vetten bevatten speciale vitaminen die het gebit remineraliseren, terwijl plantaardige vetten dit doorgaans niet doen.

Kaas
Kaas is net als rauwe volle melk (van grasgevoerde koeien) een leverancier van vet en fosfor. Fosfor is samen met calcium essentieel voor ons gebit. Je kunt het met voldoende inname van calcium en fosfor zelfs remineraliseren (tandbederf stoppen). Neem daarom geen magere kaas of magere/halfvolle melk. De vetten zijn niet alleen gezond maar geven ook langer een verzadigd gevoel. Denk aan de auto, die loopt ook niet op water. Wij mensen hebben ook voeding nodig en magere producten zijn alleen vulling.

Gevaarlijke vetten
Hier wordt bedoeld transvetten. Deze worden gevormd door aan plantaardige vetten waterstof toe te voegen, dit heet hydrogenering. Margarine en halvarine zijn voorbeelden van transvetten. Fabrieksmatige transvetten zijn giftig voor het lichaam. Helaas hebben ze de plaats ingenomen van echte vetten zoals biologische boter, niervet en reuzel. Transvetten eten betekent giftige vetten tot je nemen in plaats van belangrijke vetoplosbare vitaminen uit dierlijke vetten. Zonnebloemolie, maisolie, raapzaadolie en slaolie kun je hierom beter vermijden.

Notenolie
Oliën van noten en zaden worden al eeuwenlang gebruikt voor menselijke voeding. Ze zijn alleen maar gezond als ze zorgvuldige behandeling of verse persing hebben ondergaan. Als je olie van noten of zaden wilt gebruiken neem dan die van kleine, ambachtelijke producenten.
Sojaolie*, zonnebloem- en maisolie worden gevaarlijk als je ze verhit tijdens bakken of braden, vermijd ze daarom.
* soja is bijna altijd gemanipuleerd en zit vol met hormonen. Extra reden om deze olie te vermijden.

boter versus margarine

Geraadpleegde bron: ‘Genees tandbederf’ van Ramiel Nagel