Magnesium

Het belang van magnesium

Elke cel in het lichaam vereist voldoende magnesium om te kunnen functioneren, anders zal de cel vergaan. Sterke botten en tanden, evenwichtige hormonen, een gezond zenuwstelsel en cardiovasculair systeem, goed functionerende ontgiftingskanalen en nog veel meer zijn afhankelijk van een voldoende hoeveelheid magnesium op cellulair niveau. Zacht weefsel bevat de hoogste concentratie aan magnesium in het lichaam, inclusief de hersenen en het hart, twee organen die een grote hoeveelheid elektrische activiteiten produceren en die vooral gevoelig kunnen zijn voor een magnesium tekort.

Magnesium werkt samen met calcium om elektrische impulsen in de cellen te reguleren – de magnesium concentratie in de gezonde cellen is tienduizend maal groter dan calcium en er zijn cruciale redenen voor deze bescherming. Cellulaire calciumkanalen zorgen voor toelating van dat mineraal in de cel voor zolang als nodig is om een impuls te verrichten; zodra de taak volbracht is, geeft magnesium onmiddellijk de aanzet tot verwijdering. Deze waakzaamheid is nodig om calcium ophoping in de cel te voorkomen wat gevaarlijke hyper-prikkelbaarheid, verkalking, cel disfunctie en zelfs celdood zou kunnen veroorzaken.

Wanneer er een teveel aan calcium in de cel komt als gevolg van onvoldoende magnesium dan is er een te lang aanhoudende spiersamentrekking en dan lijden we bijvoorbeeld, in milde gevallen, aan samentrekkingen en zenuwtrekkingen/tics. Als een magnesiumtekort chronisch wordt lijden we aan symptomen van hart- en vaatziekten zoals angina pectoris, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen, migraine, hoofdpijn, pijnlijke menstruatieklachten of spasmen en contracties; kenmerken van astma.

Magnesium is zo belangrijk voor zo veel vitale lichaamsfuncties en het tekort is zo volledig betrokken bij zo vele ziekten dat meerdere onderzoekers magnesium een wonder hebben genoemd vanwege zijn vermogen om tal van aandoeningen op te lossen of te verbeteren. De gangbare lijst van aandoeningen met een directe en bevestigde relatie tot een chronisch en acuut magnesiumtekort is lang en bevat veel ziekten waarvan de conventionele medische behandeling in het algemeen niet een magnesiumtekort aanpakt. Lopend onderzoek belooft verdere associaties tussen magnesiumtekort en andere ziekten te onthullen.

Magnesium tekort
Helaas is het moeilijk om ons lichaam betrouwbaar te voorzien van voldoende magnesium, zelfs via een goed, evenwichtig gezond voedingspatroon. Ten eerste is de moderne landbouw voorstander van universeel gebruik van NPK meststoffen (stikstof, fosfor en kalium). Zowel kalium als fosfor zijn in de bodem antagonisten (tegenstanders) van magnesium en in een kalkhoudende bodem creëren ze een relatief magnesium tekort (de aanwezige magnesium is gebonden en daarom niet beschikbaar voor het gewas). In zand en leemachtige gronden die licht zurig zijn is vaak een echt magnesium tekort  omdat het magnesium uit de bodem spoelt en daardoor niet beschikbaar is voor het gewas. Deze uitspoeling komt ook voor in reactie op zure regen. In feite is magnesium een van de meest verarmde mineralen in bedrijfsbodems. Om het nog erger te maken; er worden voortdurend nieuwe gewas hybriden geïntroduceerd die gekweekt zijn om op deze mineraal-uitgeputte bodems te overleven. Het is vanzelfsprekend dat als deze mineraal-arme gewassen door dieren of door ons gegeten worden dat ze vroeg of laat ziekten veroorzaken. Hoewel biologische gekweekte gewassen beter zouden moeten zijn qua voedingswaarde is dit niet altijd het geval en voor uw eigen gezondheid loont de moeite om te weten hoe uw boer de mineralen op zijn velden aanvult.

“Weet u dat vandaag de dag de meesten van ons last hebben van gevaarlijke voedingstekortkomingen die niet eerder verholpen kunnen worden voordat de bodem waaruit ons voedsel komt weer in balans wordt gebracht met de juiste mineralen? Het alarmerende feit is dat het voedsel (fruit, groenten en granen) dat nu groeit op miljoenen hectare grond die niet genoeg bepaalde mineralen bevatten, ons uithongert – hoeveel we er ook van eten. De waarheid is dat ons voedsel enorm in waarde varieert en sommige zijn niet de moeite waard om als voedsel te eten.“ Deze waarschuwing komt van het 74th Congress, 2e sessie, Senaat documentnummer 264 uit 1936. Het is echt ontnuchterend om te weten dat zeventig jaar geleden de daling van de mineralenbalans in de bodem al een onderwerp van ernstig nationaal belang was en het tekort is al sinds de generatie van onze grootouders van invloed op ons terwijl het alleen maar slechter wordt.

Magnesium en andere voedingsstoffen verminderen of gaan verloren in de productie na de oogst, door middel van behandeling, koeling, transport en opslag, zelfs als deze stappen ‘goed’ worden gedaan. Na aankoop van de producten blijft het vaak dagen in uw eigen koelkast liggen en verliest het nog meer voedingsstoffen, het maakt dan niet uit of het uit de supermarkt of bij uw lokale boerenmarkt vandaan komt.

Samenwerking van Calcium en Magnesium

Zowel calcium als magnesium zijn nodig voor een gezond lichaam; in goed evenwicht met elkaar, alsmede ook in evenwicht met andere noodzakelijke mineralen. Wat betreft biochemische antagonisten; het ene mineraal kan niet handelen zonder tegenreactie van de ander. Toch moeten calcium en magnesium beiden in evenwichtige hoeveelheden aanwezig zijn zodat ieder in het lichaam normaal kan functioneren. Sommige onderzoekers suggereren dat de gezonde verhouding van calcium tot magnesium in de voeding 2:1 moet zijn. Andere beschouwen 1:1 als juiste verhouding dit in reflectie tot ratio’s waarop we geëvolueerd zijn met als basis onze voeding voorafgaand aan de komst van de landbouw. In modern geïndustrialiseerde landen is de verhouding in voedsel veranderd van 5:1 tot maar liefst 15:1. De onbalans van deze twee zeer belangrijke mineralen zorgt voor veel ernstige gevolgen in het lichaam die vaak door artsen over het hoofd worden gezien bij behandeling van ziektes die door deze onbalans worden veroorzaakt.

Naast de ingewikkelde elektrische dans die calcium en magnesium samen uitvoeren is magnesium nodig om calcium als oplossing in het lichaam te houden en om ongepaste afzetting in zachte weefsels te voorkomen. Zolang we voldoende zuur in onze maag hebben kunnen we calcium oplossen uit het voedsel dat we eten. Nadat calcium het zure milieu van de maag verlaat en het alkalische milieu van de dunne darm binnengaat is er echter magnesium nodig om calcium oplosbaar te houden. Zonder voldoende magnesium kan een hele reeks van fysiologische afwijkingen optreden met ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Magnesium kan plaatselijk worden aangebracht in de vorm van magnesium “olie”. Het is niet echt een olie maar een oververzadigde concentratie van magnesium chloride en water. Het voelt olieachtig en glad aan op de huid maar het absorbeert snel, het laat een enigszins kleverig “zout” residu achter dat er weer afgewassen kan worden. Er zitten vele voordelen aan transdermale magnesium therapie aangezien het buiten het maagdarmkanaal om gaat en er dus geen laxerende effecten zijn. Naast intraveneuze toediening van magnesium biedt transdermale therapie een opname van grotere hoeveelheden magnesium dan zelfs de beste getolereerde orale supplementen dat kunnen en het kan intracellulaire concentraties in enkele weken herstellen in plaats van de maanden die nodig zijn bij orale suppletie.

Geestelijke en lichamelijk stress, met de bijbehorende constante stroom van adrenaline, verbruikt snel magnesium aangezien adrenaline invloed heeft op de hartslag, bloeddruk, vaatvernauwing en spiersamentrekkingen – activiteiten die allen een gestage aanvoer van magnesium nodig hebben voor een soepele werking. Het zenuwstelsel is afhankelijk van voldoende magnesium vanwege de kalmerende effecten, inclusief een goede nachtrust. Trouwens, dieren in een winterslaap behouden zeer hoge niveaus van magnesium. Een tekort aan magnesium zal een vicieuze cirkel versnellen en versterkt de effecten van chronische stress, wat leidt tot meer angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid en slapeloosheid, veel effecten van bijnieruitputting. Het leidt ook tot hoge bloeddruk en pijn aan het hart, symptomen van hart- en vaatziekten.

Depressie is ook gerelateerd aan stress en een magnesiumtekort. Serotonine, het ‘feel good’ hormoon vereist magnesium voor een delicate balans van uitstoot en ontvangst in de hersencellen. Alleen als er een adequaat niveau is kunnen we genieten van een mentaal en emotioneel evenwicht.

Welke magnesium s het beste?
Het beste is om magnesium via de huid tot je te nemen. Het maag-darmkanaal wordt er dan niet mee belast en je kunt het ook lokaal gebruiken bij kramp en spierpijn. Via Zechzal kun je deze zuivere vorm van magnesiumolie bestellen. Veel mensen maken het zelf van magnesiumvlokken maar besef dat je het proces dan omkeert waarbij er schadelijke stoffen bij komen. De olie van Zechsal wordt in zijn zuivere vorm opgeboord. Wil je bij Zechsal bestellen met korting? Neem even contact op voor een kortingscode.