Eigenwaarde vergroten

Tips om je eigenwaarde te vergroten

Veel mensen zijn onzeker over zichzelf. Sommigen kunnen dat goed  verbloemen en komen heel zeker over. Anderen kruipen het liefst in een hoekje, dit zijn mensen die je over het hoofd zou kunnen zien en die zich niet durven uitspreken.

Lage eigenwaarde heeft te maken met perfectionisme en wat anderen van je vinden. Als je gevoelig bent voor de mening van anderen over jou en als je afhankelijk bent van hun goedkeuring kun je hier met onderstaande tips aan de slag gaan. Want onzekerheid trekt je energie weg. Je bent dan een groot deel van je tijd bezig om geen kritiek te krijgen. En er zijn zoveel andere leukere dingen om te doen!

We hebben allemaal een innerlijk stemmetje en dit stemmetje is vaak negatief. Het is je innerlijke criticus. Hij vindt overal wat van in negatieve zin en zal geen kans voorbij laten gaan om jou te laten weten wat je verkeerd hebt gedaan. Dit stemmetje is dus je emotionele beul. De hoogste tijd om hem geen volume te geven!

Een gezonde dosis eigenwaarde heb je als je bijvoorbeeld iets  hebt gedaan wat je verkeerd zou noemen (goed en fout bestaan in principe niet) en waar je niet zelf enorm om veroordeelt. Je kunt het los laten en zien als een les. Blijf je daarentegen piekeren over wat je anders had moeten doen dan kun je wel wat hulp gebruiken om je eigenwaarde te vergroten.
Omdat ik veel werk met ondernemers zie ik dat het extra ondermijnend is als hun gevoel voor eigenwaarde te laag is. Een ondernemer verkoopt namelijk  zijn diensten niet als hij zich niet durft te laten zien en als hij/zij niet overtuigd is van de toegevoegde waarde die hij/zij te bieden heeft.

Een aantal manieren om je eigenwaarde te vergroten:

  1. Praat nooit negatief tegen jezelf.

Als je positief en bekrachtigend tegen jezelf spreekt, zul je dit ook in je communicatie met anderen doen.

  1. Laat los wat anderen van je vinden.

Richt je vooral op jezelf en op je kwaliteiten. Accepteer wat je niet kan en wees eerlijk over wat je wel kan. De ingebakken bescheidenheid maakt je wellicht kleiner dan je bent.  Niet iedereen hoeft jou aardig te vinden.

  1. Houd van jezelf

Beroemdheden zoals Charlie Chaplin zeggen dat hun leven pas de goede kant op ging toen ze van zichzelf begonnen te houden. Zeg meerdere malen per dag in de spiegel:  ‘ik houd van je’. Dat voelt raar in het begin maar het werkt. Dat is toch het belangrijkste? Als je dit blijft zeggen tegen jezelf gaat je onbewuste het geloven. En dat is precies de bedoeling. De grootste liefde in je leven vind je in de spiegel!

  1. Vraag drie mensen in je directe omgeving welke eigenschappen ze in jou waarderen.

Dit is een beetje eng, maar levert je veel op. Zij zien jouw kwaliteiten namelijk al, nu jij nog.

  1. Stop met pleasen, leer nee te zeggen.

Om aardig gevonden te worden doe je waarschijnlijk dingen die je niet wilt. Je zou kunnen denken dat als je nee zegt op

een verzoek dat je niet aardig wordt gevonden. Je zegt dan ja tegen de ander maar dat is in feite nee tegen jezelf. Stel dat je iets leuks gepland haf voor het weekend en iemand vraagt je of je op zijn hond wilt passen. De pleaser zou zijn eigen plannen overboord gooien en ja zeggen tegen het oppassen. De persoon met een gezonde eigenwaarde zou zeggen: als ik gekund had had ik het gedaan maar ik heb al andere plannen gemaakt.
Je zult zien dat de ander je er niet minder aardig om vindt (en als dat wel zo is wat heb je aan zo iemand). Voordat je antwoordt kun je jezelf afvragen: Wil ik dit echt? Voor wie doe ik dit? Je leven zal veranderen als je je dit afvraagt voordat je ja zegt op een verzoek.

  1. Wees mild naar jezelf

Soms gaat er toch iets mis. Wees dan als een goede vriend voor jezelf. Reageer met begrip in plaats van met veroordeling. Accepteer dat je niet perfect hoeft te zijn. Een mens is nu eenmaal niet perfect. Denk niet na over je mislukkingen, laat ze gewoon los.

  1. Onderzoek waardoor je beschadigd bent.

Als kind krijgen we een basis mee. Is deze basis vol met onvoorwaardelijke liefde en acceptatie geweest of ben je vaak gekwetst? Was je niet goed genoeg? Het kan een onbedoelde boodschap zijn geweest van je ouders of leraren. Ook als zij het niet zo bedoelden kan het voor jou wel zo gevoeld hebben. Het kind in jou dat zoekt naar erkenning en heling kun je alleen zelf als volwassene nog helen. Zoek dat niet buiten jezelf, hier  ligt verslaving op de loer. Verslaving naar externe goedkeuring is niet bevredigend. Ees als volwassene lief en troostend voor jouw innerlijke kind. Wat had het toen nodig? Visualiseer dat jij als volwassene dat aan jezelf als kind alsnog geeft.

  1. Beoefen ho’o ponopono.

Deze helingsmethode kan levensveranderend werken. Vier eenvoudige zinnetjes uitspreken (ik houd van je, vergeef me asjeblieft, het spijt me en dank je wel) . Op deze site wordt deze Sjamanistische manier  van heling uitgelegd door Marjolein Loderichs van de I Am Academy.

9. Vergelijk je niet met anderen

Op de sociale media zie je vooral hoe geweldig anderen het (lijken te) hebben. Waardoor je misschien gaat denken dat jouw leven maar saai is.  We zijn vooral geneigd om te delen hoe leuk we het hebben waardoor een vertekend beeld ontstaat. Laat je dus niet gek maken! Iedereen heeft goede en minder goede dagen.

10. Maak gebruik van affirmaties

Je kunt je onderbewuste beïnvloeden met je gedachten. Door positieve gedachten op te roepen en dit zo goed mogelijk te doorvoelen raak je steeds meer overtuigd van deze gedachten. Fake it ’till you make it zou je kunnen zeggen. Op deze pagina vind je veel affirmaties gebaseerd op het boek van Louise Hay.

11. Maak een succesdagboek

Schrijf elke dag minstens 3 dingen op die goed zijn gegaan die dag. Dit kunnen heel kleine dingen zijn. Zoals een vogel die mooi zingt, iemand die je spontaan begroet, een compliment geven (roept bij beiden dankbarheid op), elk succesje telt!

Samengevat:

→ Houd je innerlijke dialoog positief.
→ Begin met jezelf aardig te vinden.
→ Zeg dagelijks tegen je spiegelbeeld: ‘ik hou van je’.
→ Vraag positieve feedback.
→ Ga nee zeggen en kies voor jezelf.
→ Wees mild naar jezelf.
→ Heel je gekwetste innerlijke kind.
→ Verdiep je in ho’o ponopono.
→ geef niet toe aan de neiging om je te vergelijken met anderen.
Affirmaties helpen je.
Maak een succesdagboek.

Een aantal quotes over eigenwaarde:

“Jouw probleem is dat je bang bent om je eigen schoonheid te erkennen. Je bent te druk bezig om je onwaardigheid vast te houden.”
~ Ram Dass

“Het is verrassend hoeveel mensen door het leven gaan zonder ooit te beseffen dat hun gevoelens ten opzichte van andere mensen grotendeels bepaald worden door hun gevoelens ten opzichte van zichzelf, en als je je niet op je gemak voelt in jezelf, kun je je niet op je gemak voelen bij anderen.
~ Sidney J. Harris

“De meeste schaduwen van dit leven worden veroorzaakt door in de eigen zon te staan.”
~ Ralph Waldo Emerson

“Blijf trouw aan jezelf. Een origineel is meer waard dan een kopie”.
~ Suzy Kassem

Succes met deze tips. Mocht je begeleiding willen om je eigenwaarde te vergroten, neem dan contact met me op.

Neem contact op.

Ter inspiratie: